Grensmaas lijkt vuilnisbelt door laag water

Donderdag, 5 juli 2018

Artikel op www.1limburg.nl over de troep in de Maas:

De lange droge periode laat de keerzijde zien bij de Grensmaas tussen Itteren en Borgharen.

Het terrein dat enkele jaren geleden is opgeleverd na de ontgrinding lijkt meer op een vuilnisbelt dan op een natuurgebied, zegt natuurfotograaf Bob Luijks uit Neer.

Rotgeschrokken

Hij wilde de lage waterstand in beeld brengen met de opkomende zon en schrok zich rot. "Ik zag allemaal troep, zoals autobanden, ijzeren tanks, video- en cassettebandjes, schoenen, ballen, winkelwagentjes, de beruchte drinkflesjes, delen van een boot, eigenlijk van alles wat."

Oorsprong

Waar de rotzooi vandaan komt is onduidelijk, maar Luijks heeft het vermoeden dat veel van het kleinere spul uit overstortgebieden van Belgiƫ in de Grensmaas komt. "De grotere voorwerpen zoals winkelkarretjes zijn hier waarschijnlijk gedumpt", zegt hij.

Geen geld

Rijkswaterstaat laat weten dat er geen geld is om deze troep te verwijderen. Jaarlijks gebeurt dat wel na hoogwater-perioden als er veel klein plastic afval achterblijft.

De Stichting Schone Maas Limburg heeft in maart en april nog met ongeveer 1800 vrijwilligers de 200 kilometer Limburgse Maasoever opgeruimd van met name plastic afval. Dat leverde toen 3600 volle vuilniszakken op.